Sämre språklig förmåga efter cellgiftsbehandling..

Detta kunde man läsa i Dagens medicin 2006-06-03, alltid trevlig läsning så här på morgonen.


Sämre språklig förmåga efter cellgiftsbehandling


ASCO 2008 Patienter med testikelcancer som fått cytostatika har oftare problem att uttrycka sig, jämfört med patienter som bara opererats. Det visar en stor svensk studie som presenteras på den stora cancerkongressen Asco i Chicago.

Forskarna vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg har i kvalitetsregistret Swenoteca identifierat 1220 patienter som fått diagnosen testikelcancer och överlevt. Männen fick besvara ett frågeformulär med inriktning på kognitiv förmåga, välmående och neurologiska symtom. Patienterna hade fått sin cancerdiagnos mellan 4 och 21 år före utfrågningen.

Betydligt fler, 36 procent, av dem som fått minst fem behandlingsomgångar av kemoterapi hade utvecklat svårigheter att hitta ord och andra språkrelaterade problem, jämfört med dem som inte fått cellgifter. 17 procent var motsvarande siffra för patienter med testikelcancer som bara opererats. Risken för långsam tankeverksamhet, försämrat minne och koncentrationssvårigheter var också signifikant större bland dem som fått cytostatikabehandling.

Enligt forskarna bör riskerna med kemoterapi tydliggöras för patienter som drabbats av testikelcancer och ska inleda behandling.

Nils Bergeå
[email protected]

Källa: Dagens Medicin, www.dagensmedicin.se 2006-06-03


Kommentarer
Postat av: caroline

hej micke!

men det var ju faktiskt 64% som inte ha gjort det, eller hur! tänk på det positiva!! hoppas allt är så bra det kan vara med dig när du nu är kopplad till cocktailen igen! senare i sommar, framåt augusti så kommer vi till götet, då måste vi ses såklart!! hälsa linda!!



kram caroline, marcus o calle

2008-06-04 @ 12:07:05
URL: http://vardagspussel.blogspot.com
Postat av: Tinna

Precis som Caroline skrev "detta gällde inte 64 %". Jag kan garantera att du ingår i dessa 64 %. Du har previs den egenskapen många borde ha, nämligen att inte prata så fort så man snubblar över orden.... då är det lätt att tappa både med eller utan behandling! Och en sak till, jag har INTE gått igenom någon behandling och jag tappar ändå ord och dessutom hitta rätt ord. Det kommer tyvärr med åldern det där! Så "cheer up", du kommer nog att ha tillräckligt med ordförråd även efter denna ack så jobbiga tid. Kram

2008-06-04 @ 12:27:31
URL: http://knapskan.webblogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0